Vins Recomanats (I)

La cultura del vi té una gran tradició a Catalunya des de fa molts segles. Al Colmado Baró disposem d’una petita selecció de vins amb una especial atenció en els vins de la nostra terra. Disposem de vins de gran qualitat per tots els gustos i t’assessorarem per trobar el teu vi perfecte per cada ocasió.

Avui us fem algunes recomanacions, comencem amb un Cava Gran Reserva, un dels millors que hem provat últimament i, podem assegurar, que a Reus només el trobareu al Colmado Baró. Després parlarem de dos Priorat, un Montsant i, finalment, un Conca de Barberà, tots ells amb un caràcter molt especial, que us sorprendran:
Cava Gran Reserva, Sanstravé Brut Nature / Celler Sanstravé / D.O. Conca de Barberà
 
El celler Sanstravé, a Solivella, es troba ubicat a l'antiga casa pairal de la família, Cal Gasset. La casa és de 1868, i des de llavors que la família s'ha dedicat en més o menys mesura a la viticultura. Però és a partir dels anys 90 que comença l'última i actual etapa en la qual comencen, com a pioners, a elaborar vins reserva de la DO Conca de Barberà. 

D'aquí en sorgeix, a títol personal, l'estrella del celler, el seu cava Brut Nature Gran Reserva, amb un cupatge de macabeu, parellada i chardonnay. Té un mínim de 36 mesos de cava, i és un cava ben fet, sense sucres afegits, com els bons.

De color groc brillant, té un cos excel·lent, amb tocs de pera i espècies i un final refrescant. Molt agradable en boca per l'equilibri entre l'acidesa i les bombolles fines que presenta.

Un Gran Reserva com aquest marida amb tot, ja el pots servir per un aperitiu o per arrodonir un àpat complert, dinar o sopar. Però, sobretot, ens anirà molt bé acompanyant tot tipus de marisc, peix (blau millor) o carns.



Les Brugueres / Celler la Conreria d'Scala Dei / D.O.Q. Priorat


Aquest vi de la Conreria d'Scala Dei prové del raïm collit de les finques Les Brugueres - la Creueta situades dins el terme d'Scala Dei. Malgrat que el Priorat és una terra eminentment de vi negre, aquest és un vi monovarietal de garnatxa blanca.Les principals característiques en la seva elaboració són: una maceració pel·licular a baixa temperatura durant 75h, una fermentació a temperatura controlada entre 17 i 18ºC i, una conservació en dipòsits d'inoxidable, amb les mares, durant 5 mesos per adquirir complexitat.

Tot aquest procés el converteix en un gran vi blanc molt complex i amb molts matisos. A primera vista destaca el seu color groc-daurat amb alguns reflexes verdosos. Per la seva complexitat aquest vi té uns aromes intensos a fruites tropicals i albercoc, més endavant anem descobrint notes més balsàmiques a mesura que es va obrint. En boca és un vi glicèric que t'omple. Amb una acidesa equilibrada i molt persistent.

És un vi molt especial que es pot combinar amb foies, marisc, peixos grassos (blau), plats de pasta amb salses suaus i carns blanques.


Les Crestes 2013 / Celler Mas Doix / D.O.Q. Priorat

Les Crestes és el vi "petit" del celler Mas Doix, produït a Poboleda, un dels dos microclimes més freds del Priorat, que li dóna un caràcter especial. Malgrat ser un vi jove destaca per la seva expressivitat degut a un cupatge de diferents raïms: de vinyes joves de garnatxa (80%), carinyena vella (10%) i sirà (10%) conreades als costers de llicorella entre 350 i 500 metres d’altitud. L’envelliment en bóta de roure francès de segon any de gra extrafí li acaba de conferir el seu caràcter.

A primer cop d'ull ens captiva el seu color porpra intens net i brillant que li accentua la carinyena i la joventut del raïm..

En nas és molt intens i aromàtic, hi descobrim dolços aromes de mora negra, que li atorga el protagonisme de la garnatxa, cireres, groselles, espècies dolces i torrats. Al final descobrim una mineralitat lleugera.

La frescor i l’exuberància del vi es pot apreciar al seu pas per boca amb tota la seva magnitud, que equilibra el roure i el deixa en un segon pla. Té una bona estructura que s’accentua amb l’acidesa viva i fresca que li aporta la carinyena. És un vi elegant que és sedós i recorda fruita dolça i madura, amb tocs especiats, torrats i minerals. Té un final llarg i persistent amb notes balsàmiques i de fruita.

Aquest vi, combina molt bé amb embotits i formatges curats, conill, vedella arrebossada, carns blanques i fins i tot amb sardines.




 2 Pájaros / Celler Capçanes / D.O. Montsant

El Celler Capçanes és una cooperativa fundada el 1933 per diverses famílies al poble de Capçanes (Comarca del Priorat), que també dóna nom a la cooperativa. Aquest vi negre elegant és mono varietal de raïm de samsó (també anomenada carinyena) de vinyes velles plantades en terroir de llicorella, calcària i argila que li donen l’expressió varietal del vi del priorat.

El caràcter l’acaba de configurar un envelliment de dotze mesos en bóta de roure francès. Podem observar que té un color cirera picota intens, brillant i net. En nas li descobrim el caràcter de la fruita i notes vegetals, amb tocs de fruita negra (mora i grosella). S’oloren també aromes torrats, amb regalèssia i espècies. 

En boca té d’entrada una dolçor lleugera, que més endavant manté la delicadesa i s’equilibra amb la fusta i aconsegueix un gran volum posterior destacat per la seva untuositat i notes rugoses amb final agradable i elegant.

Aquest gran vi necessita per la seva estructura àpats amb gran consistència. Perfecte per carns vermelles o formatges curats.




L'orni 2014 / Celler Vins de Pedra / D.O. Conca de Barberà

Vins de Pedra és un projecte personal de la jove enòloga Marta Pedra, que també és enòloga dels celler La Vinyeta (Empordà). En aquest cas es troba amb els seus orígens, ja que el seu besavi era enòleg en aquestes terres.

Aquest vi blanc és un monovarietal extret de vinyes de Chardonnay de quinze anys situades a 350 metres d’altitud, en un sòl calcari i pobre.

Visualment, destaca els seu groc pàl·lid i brillant amb reflexes verdosos. És un vi molt net. En nas té una intensitat mitja i complexa, s’aprecia la fruita blanca (la pera), el meló madur i alguna nota de fruita tropical. Descobrim records florals, de mel i també de pastisseria. En boca és un vi fresc però untuós, amb tocs afruitats que el tornen voluminós i embolcalla tots els sabors. Té una acidesa controlada que aporta un final llarg i persistent i s’hi descobreix l’envelliment amb les lies. Al final deixa una sensació lleugerament càlida.

Aquest és un bon vi per aperitiu, amanides, arrossos caldosos, fumats, carns blanques, peix a la brasa, ous i bolets.

 



Un últim apunt pels apassionats al món del vi, us vull recomanar un article que recull diferents xarxes socials i aplicacions relacionades amb el vi on podreu descobrir nous  vins, compartir la vostra opinió dels que ja coneixeu i aprendre més coses sobre tot aquest món.

I ara vosaltres, quins vins us agraden més?

Salut!

Comentaris

Entrades populars